ZIEKTE (PREVENTIE) VERZUIM

DE WERELD VAN ZIEKTEVERZUIM

Ziektepreventie is geen kostenpost

Veel ondernemers ergeren zich enorm aan de periode van loondoorbetaling bij zieke werknemers. In Nederland is geregeld, dat een werkgever gedurende maximaal twee jaar het loon van een zieke medewerker doorbetaalt. De overheid heeft plannen de loondoorbetaling voor bedrijven met minder dan 25 werknemers te verkorten naar één jaar. Wat komt hier allemaal bij kijken?

In Nederland heeft de wetgever er bewust voor gekozen, dat werkgevers maximaal twee jaar verantwoordelijk zijn voor het doorbetalen van het loon bij een zieke werknemer. Dit met de motivering, dat hierdoor de instroom in de WIA (vroeger de WAO) een stuk lager wordt. Immers de werkgever heeft 2 jaar de tijd om ervoor te zorgen dat de zieke medewerker weer re-integreert en niet in de WIA terecht komt. Naast deze doorbetalingsperiode van twee jaar hebben werkgevers er ook moeite mee, dat ze moeten opdraaien voor ziekte die niets met de werkzaamheden te maken heeft zoals een medewerker die bij een voetbalwedstrijd geblesseerd raakt en zich ziek meldt. En één op de drie langdurig zieken zit thuis vanwege psychische klachten die vanuit een privé situatie zijn ontstaan en niets met het werk te maken hebben.

Wat kan je hier nu aan doen als werkgever?

Je kunt natuurlijk je medewerkers alleen nog maar tijdelijke arbeidscontracten aanbieden en zo de duur van de loondoorbetaling bij ziekte zoveel mogelijk proberen te beperken. Echter, dan zal je als werkgever toch een sluitende registratie van het aantal arbeidscontracten en duur van het arbeidscontract moeten bijhouden. Voor je het weet zit je na het twee jaar in dienst hebben van de medewerker vast aan een arbeidscontract voor onbepaalde tijd en dus de kans op de twee jaar loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Een andere optie: ik vervang mijn medewerkers door ZZP’ers: theoretisch mogelijk, in de praktijk vaak lastig. Voordeel is natuurlijk wel, dat de ZZP’er zelf verantwoordelijk is voor zijn inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Zoals het er nu naar uitziet worden ZZP’ers verplicht een AOV af te sluiten tot aan de AOW-leeftijd.

Zorg goed voor de werknemers. Aandacht, waardering en af en toe een compliment doet wonderen.

Op basis van de huidige wettelijke regelingen zien we voor de werkgever alleen mogelijkheden in het investeren in de gezondheid van het personeel. Om kosten bij zieke werknemers te besparen, moet de focus op verzuim plaats maken voor de focus op preventie en duurzame inzetbaarheid. Hoe: door aandacht en waardering te geven aan je medewerkers waardoor deze hart voor de zaak hebben en de boel niet graag in de steek laten.

Vitale werknemers is van groot belang. Elke zieke werknemer kost u toch snel een paar honderd euro per dag. Loondoorbetaling, productieverlies, vervangend personeel en verzuimbegeleiding. Preventie is van groot belang. Houdt de lijnen kort bij ziekteverzuim. Direct aandacht – buiten de verplichte Wet Poortwachter – geeft werknemers een gevoel toch bij het bedrijf te horen ondanks ziekte. Bedenk ook dat als het jezelf overkomt hoe fijn het is betrokken te blijven.

Blijf ook communiceren, rechtstreeks of via een externe coach als de periode van ziekte onverhoopt langer mocht duren.

Vaak zijn signalen al tevoren te zien. Burn-out ligt op de loer. Kijk indien u dit wenst ook eens naar deze pagina in het menu.